V okviru torkovih srečanj bo tokrat izjemoma v četrtek, 8. 6. 2023, ob 12. uri v knjižnici Inštituta za kriminologijo potekalo predavanja prof. dr. Marka Robnik Šikonje z naslovom “Veliki jezikovni modeli in pravo”.
 
Zadnji preboji na področju umetne inteligence posegajo na vsa področja, ki uporabljajo jezik. Trenutno najuspešnejši pristop k obdelavi naravnega jezika temelji na velikih vnaprej naučenih jezikovnih modelih, v zadnjem času se govori predvsem o modelu ChatGPT. Ti modeli se zaradi poznavanja jezikovne strukture dokaj enostavno prilagajajo za različna področja, tudi za pravo, omogočajo pa tudi prenos znanja med jeziki. 
 
Dr. Robnik Šikonja bo predstavil strukturo in način učenja velikih jezikovnih modelov ter prikazal njihovo uporabo na nekaj nalogah. Dotaknil se bo tudi etičnih dilem.

Marko Robnik-Šikonja je redni profesor računalništva in informatike na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja s področji strojnega učenja, umetne inteligence, jezikovnih tehnologij in analize omrežij. Je (so)avtor več kot 200 znanstvenih publikacij, ki so citirane več kot 7.000 krat, več odprtokodnih orodij za strojno učenje in obdelavo naravnega jezika ter številnih podatkovnih zbirk in učnih množic.

Vljudno vabljeni!

DOSTOPNOST