V okviru Torkovih srečanj bo v torek, 10. 5. 2022, ob 11. uri potekalo predavanje Tjaše Petročnik, doktorske študentke na Univerzi v Tilburgu, z naslovom Zdravstveni podatki v rokah tehnoloških velikanov.

Fokus predavanja bo na inovacijah in upravljanju le-teh na področju (velikega) podatkovja v zdravstvu. Posebna pozornost bo posvečena vlogi tehnoloških velikanov kot sta Google in Apple in problematiziranju le-te. Predavateljica bo z nami preko Zoom-a, predavanje pa lahko poslušate v knjižnjici IK ali preko lastnega računalnika. Povezava do Zoom srečanja bo poslana dan pred dogodkom.

Tjaša v okviru svojega doktorskega projekta raziskuje regulacijo in upravljanje zdravstvenih podatkov na ravni EU, še posebej pa se osredotoča na možnosti, ki jih za »ukrotitev« velikih tehnoloških platform na področju zdravstva in zdravstvenih podatkov ponuja evropsko konkurenčno pravo. Doktorat opravlja na Univerzi v Tilburgu, Tilburg Law School, in sicer na Tilburg Institute for Law, Technology, and Society (TILT) in na Tilburg Law and Economic Center (TILEC). Je tudi članica raziskovalne iniciative Digital Legal Studies, ki se financira iz ‘Law Sector Plan’ nizozemskega Ministrstva za izobraževanje, kulturo in znanost. Tjaša je sicer pred povratkom v akademsko sfero več let delovala na področju evropskih javnih zadev in komuniciranja v Ljubljani in Bruslju. Do- in podiplomski študij družbenih ved je opravila na Univerzi v Ljubljani, nato pa opravila še magisterija iz evropskega in tehnološkega prava na Univerzi v Tilburgu.