Ob evropskem Dnevu zasebnosti, ki ga vsako leto obeležujemo ob 28. januarju, je Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani s strani informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik za prizadevanja na področju varstva osebnih podatkov in zasebnosti prejel nagrado Ambasador zasebnosti.

Informacijski pooblaščenec priznanja podeljuje že več kot deset let, v aktualni utemeljitvi pa so zapisali:

»Inštitut za kriminologijo pod vodstvom dr. Aleša Završnika že vrsto let ozavešča in opozarja na pomen zasebnosti in varstva osebnih podatkov v sodobni družbi. V turbulentnem letu 2020 so organizirali številne posvete, konference, simpozije in okrogle mize, med drugim o aplikacijah za sledenje okužbam in kibernetskih grožnjah v času COVID-19 ter serijo dogodkov v okviru jesenske šole Pravo pred izzivi digitalne (r)evolucije. Splošno in strokovno javnost so s prispevki v različnih medijih opozarjali na posledice uvajanja interventnih ukrepov, na etične in pravne dileme uvajanja umetne inteligence ter drsenja v družbo nadzora. S svojim delom so nastavljali zrcalo sodobni družbi, osvetlili tehnološke, družbene in pravne izzive, s katerimi se soočamo, in tako pomembno prispevali k bogatejšemu dialogu o vplivu teh izzivov na temeljene človekove pravice, zato si zaslužijo priznanje Ambasador zasebnosti za leto 2020.«

Ponosni smo, da smo to priznanje prejeli ravno v letu, ko je bila pravica do zasebnosti postavljena pred posebej težke preizkušnje. Za prejeto priznanje Ambasador zasebnosti se zahvaljujemo. Vabljeni k ogledu nagovora direktorja Inštituta za kriminologijo dr. Aleša Završnika ob prejetju priznanja Ambasador zasebnosti.

DOSTOPNOST