Na valu progresivne miselnosti iz začetka študentskega gibanja ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je na presečišču takratne kritične in revolucionarne miselnosti izoblikovala ideja o vzpostavitvi svobodnega in neodvisnega ter javnega študentskega medija. Prek radijskih valov je tako v letu 1969 zaživel Radio Študent, ki se je s svojo sporočilno jasnostjo vzpostavil kot žariščni informator.

eReŠevke in eReŠevci so skozi radijski in multimedijski eter že več kot petdeset let aktivni kot dialoško družbeno ogledalo. S svojim načinom delovanja so vzpostavili definicijo miselne, glasbene, kulturne, politične in medijske avtonomije, ki v slovenskem in evropskem prostoru predstavlja unikum. Preseganje zgolj ozkih študentskih in akademskih tematik skozi tematski vzvod uredniške družbene kritičnosti ter jasnost v izraznosti pa Radio Študent neprestano postavlja pred zid.

Javni in medijski diskurz v Sloveniji doživljata prelomne čase, v katerih skorajda ni več prostora za svobodo kritične misli. Priča smo verbalnim napadom na novinarke in novinarje, sovražnemu govoru s strani politične elite, vmešavanju kapitala v uredniško politiko številnih medijev itn. Odrekanje financiranja Radia Študent, ki ima po Pravilniku o programih posebnega pomena status študentskega programa posebnega pomena, je tako moč razumeti kot še enega v seriji pritiskov na neodvisno medijsko poročanje. Glede na aktualno dogajanje se zdi, da prihaja do posnemanja totalitarnih političnih vzporednikov.

Za Radio Študent je vseskozi veljalo in še vedno velja, da je medij, ki zagotavlja: vsebinsko edinstvenost, pluralnost, zrcalo družbe, vzvod za prehod teorije v družbenokritičnost in sooblikovanje družbe, aktualnost, medijsko pokrivanje onstran populizma in glasbeno ter (sub)kulturno prerojevanje izven kalupov. Slednje pa so vrednote, ki jih zagovarjamo tudi na Inštitutu za kriminologijo.

Marko Drobnjak
dr. Vasja Badalič
Nesa Vrečer
dr. Renata Salecl
dr. Aleš Završnik
Pika Šarf
dr. Katja Simončič
dr. Dragan Petrovec
dr. Katja Filipčič
dr. Miha Hafner
Primož Križnar
dr. Ljubo Bavcon
dr. Matjaž Jager
Ana Babnik
dr. Luka Mišič
dr. Matjaž Jager
dr. Zoran Kanduč
dr. Matjaž Ambrož

DOSTOPNOST