Inštitut za kriminologijo skupaj s konzorcijem fakultet Univerze v Ljubljani (Filozofska fakulteta, Fakulteta za socialno delo, Pedagoška fakulteta in Pravna fakulteta) septembra organizira evropsko mednarodno konferenco o nasilju v družini.

Organizacijski odbor se je v tem obdobju dokončno odločil, da s pripravami na konferenco kljub obdobju negotovosti nadaljuje. Kljub temu, da smo vsi naveličani spleta, namreč menimo, da je vztrajanje najboljša odločitev.

Konferenca ECDV postaja stalnica evropskih in svetovnih konferenc o nasilju v družini. Udeležba in vpliv na njej sta bila v preteklih letih izjemna, letos pa kljub pandemiji kaže ravno tako obetavno. Preložitev ali celo odpoved konference bi pomenila, da smo se predali turobnosti, ki jo povzroča pandemija, tega pa nočemo sprejeti.

Poleg tega je čas za konferenco o nasilju v družini bolj primeren kot kdaj koli prej. Pandemija ali natančneje ukrepi, ki so jih sprejele različne države za njeno obvladovanje, so spodbudili številne dejavnike, ki prispevajo k nasilju v družini. Karantene, omejitve gibanja in druženja ter samoizolacija, so skupaj s finančno negotovostjo in pogosto šolanjem na domu, prinesle izjemne pritiske tudi za najboljše družine. Tiste družine, v katerih je nasilje že zasidrano ali ki so bile na robu, da vanje vstopi, pa so bile pahnjene v povsem nemogočo situacijo. Poleg tega žrtve v tem obdobju težje iščejo pomoč: sporočilo, ki ga ves čas slišijo, je, naj ostanejo doma. Pri tem ostane neizrečeno, da zanje to pomeni doma – s svojimi mučitelji. Iskanje pomoči – čeprav jo ponujajo uradni kanali in nevladne organizacije – se jim morda bolj kot kadarkoli zdi fizično nemogoče in celo moralno vprašljivo.

V teh okoliščinah se zdi naravnost nujno organizirati mednarodno konferenco o nasilju v družini in s tem dati besedo ljudem, ki secirajo njene krvave podrobnosti in iščejo poti naprej. Organizatorji želimo opozoriti na nasilje v družini in kako zelo je prepleteno z našo družbeno realnostjo. Želimo dati glas tudi drugim žrtvam te pandemije in spremeniti spremembe.

Septembra zato dobrodošli na spletni konferenci ECDV v Ljubljani!

 

Prispevki:

Rok za oddajo prispevkov je 28. februar 2021, več informacij dobite tukaj.

 

V okviru konference organizatorji promovirajo slovenske umetnice, ki skozi svoje delo neposredno ali posredno naslavljajo nasilje. Vabljeni, da jih poiščete na spletni strani konference!

Anja Kranjc: Utelešanje divjine III, 2019

DOSTOPNOST