Naša raziskovalka in izredna članica Slovenske akademije znanosti in umetnosti dr. Renata Salecl je bila gostja oddaje Intelekta na Prvem programu Radia Slovenija. V pogovoru je govorila o načinih širjenja alternativnih novic in lažnih novic ter kakšno vlogo pri tem igrajo splet, družbena omrežja ter posamezniki, ki širijo lažne novice.

Renata Salecl: »Raziskava na Danskem in v ZDA je pokazala, kako mnogi, ki strastno širijo neresnice in teorije zarote po spletu, ne verjamejo v svoje lastne teorije. Gre predvsem za užitek, ki ga prinese manipuliranje in potrditev znotraj lastne skupine, da imaš veliko všečkov. Ali na drugi strani, da si nekoga ranil, da je nekdo nate reagiral. Ta užitek, ta čustva igrajo tako pomembno vlogo, da vprašanje, kaj je res in kaj ne, postaja sekundarno celo v skupinah, ki strastno širijo lažne novice«.

Ob izidu knjige Človek človeku virus pa je sodelovala v spletnem pogovoru z istoimenskim naslovom projekta Znanost na cesti, ki ga je povezoval novinar Lenart J. Kučić. Naslovila sta odnose med ljudmi, ki jih je zaznamovala pandemija, vlogo znanosti v družbi ter volitve in dogajanje v ZDA. Dogodek je potekal sočasno z inavguracijo Joeja Bidna, 46. predsednika ZDA.

Vabljeni k poslušanje prek povezav:

DOSTOPNOST