Sramotilni steber je bil nekoč zelo pogosta kazen za opravljivce, lažnivce, krivoprisežnike in druge manjše hudodelce. Mimoidoči so jih lahko zasmehovali, pljuvali, jih tepli ali obmetavali s kamenjem in gnilo zelenjavo. Danes so gorjačo in pljunke nadomestili tviti in spletni komentarji.

Britanskega režiserja in publicista Jona Ronsona je na tviterju presenetil nepričakovan elektronski dvojnik, ki je začel kvariti njegovo spletno podobo. Pravi Ronson je hotel utišati motečega programskega robotka, a ga njegovi ustvarjalci niso hoteli poslušati. Zato jih je prijavil internetni moralni policiji in srd spletnih množic se je zgrnil nad nesramneže.

Ronsonu je takšno ogorčenje sprva godilo, saj so se neznani spletni posamezniki množično postavili na njegovo stran in obmetavali avtorje lažnega profila z najtežjim besednim topništvom. A ga je takšen odziv tudi prestrašil, saj je videl, da spletne množice ne potrebujejo sodnika ali porote, preden izrečejo in udejanjijo sramotilno kazen.

V knjigi So You Have Been Publicly Shamed je zato raziskal učinke spletnega sramotenja in pokazal, kako hitro lahko na spletu postavimo novodobne sramotilne stebre, na katere privežemo grešnike. Ki imajo morda še manj pravic kot njihovi srednjeveški predhodniki, je opozoril najin tokratni gost: kriminolog in raziskovalec Aleš Završnik.

Več

DOSTOPNOST