V okviru torkovih srečanj bo v torek, 15.11.2022, ob 11. uri v knjižnici Inštituta za kriminologijo potekalo srečanje predavateljice prof. dr. Luli van der Does z naslovom Memory Recycling as a Counter-Crisis Measure (Recikliranje spomina kot protikrizni ukrep). Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Luli van der Does je izredna profesorica za študije spomina in kritične dediščine na Centru za mir in Podiplomski šoli za humanistične in družbene vede na Univerzi v Hirošimi. Je družboslovka, specializirana za interdisciplinarno analizo diskurza in vizualnih predstavitev. V svojih raziskavah raziskuje procese javne mobilizacije in spreminjanje dojemanja “občutka pripadnosti”.

V predavanju bo predstavila, kako se “spomini” ustvarjajo v sedanjosti ter kako spominjanje travmatične preteklosti oblikujejo dojemanje prihodnosti. Predstavila bo tudi nekatere rezultate svojih nedavnih raziskav o tem, kako se v družbi spomini reciklirajo ter kakšno družbeno-psihološko funkcijo spominjanje preteklosti opravlja v času krize. V svoji analizi se bo dr. Does še posebej dotaknila spominov na napad z atomsko bombo v Hirošimi leta 1945.

Vljudno vabljeni!

 

DOSTOPNOST