V četrtek, 𝟒. 𝟏. 𝟐𝟎𝟐𝟒 je v knjižnici Inštituta za kriminologijo potekalo torkovo srečanje, na katerem je 𝐝𝐫. 𝐆𝐚š𝐩𝐞𝐫 𝐁𝐞𝐠𝐮š izvedel predavanje z naslovom »𝐑𝐚𝐳𝐮𝐦𝐞𝐯𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯𝐧𝐞 𝐮𝐦𝐞𝐭𝐧𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞𝐧𝐜𝐞 𝐢𝐧 𝐣𝐞𝐳𝐢𝐤𝐚”.

Razumevanje, kako se modeli umetne inteligence učijo, je nov mejnik v raziskavah strojnega učenja. V predavanju bo dr. Beguš predstavil, kako lahko uporabimo človeški jezik za boljše razumevanje, kako se UI uči in, obratno, uporabimo UI za boljše razumevanje, kako se ljudje učimo jezika. Na podlagi tehnik, ki so jih razvili v njegovem laboratoriju, bo pokazal, da razlaganje UI lahko prinese več novih spoznanj za nevroznanost, kognitivno znanost, študij komunikacije živali in za regulacijo UI.

Dr. Gašper Beguš je docent na Oddelku za jezikoslovje na Univerzi v Kaliforniji, Berkeley. Pred tem je bil docent na Univerzi Washington, doktoriral pa je na Univerzi Harvard. Kombinira strojno učenje in statistično modeliranje z nevroznanostjo in psiholingvistiko, da bi bolje razumeli, kako se nevronske mreže učijo in kako se ljudje učijo govoriti. Dr. Beguš vodi Laboratorij za govor in računalništvo Berkeley. Je tudi predstojnik najstarejšega študentskega collegea v ZDA, Bowles Hall Residential College, poleg tega pa je jezikoslovni vodja Projekta CETI (Cetacean Translation Initiative), neprofitne organizacije, ki uporablja napredno strojno učenje in najnovejšo robotiko za poslušanje in prevajanje komunikacije kitov glavačev.

 

DOSTOPNOST