V okviru torkovih srečanj bo v sredo, dne 6.12.2023, ob 11. uri v knjižnici Inštituta za kriminologijo potekalo srečanje predavateljice Dr. T. Deniz Erkmen z naslovom “Resistance under Mobile Emergency Rule: Repression and Transformation of the Protest Scene in Authoritarian Turkey” (“Odpor v okviru »Mobile Emergency Rule«: Represija in preoblikovanje protestne scene v avtoritarni Turčiji”). Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Dr. T. Deniz Erkmen je doktorirala iz političnih ved na Univerzi v Michiganu, Ann Arbor, in diplomirala iz političnih ved in mednarodnih odnosov na Univerzi Boğaziçi v Istanbulu. Zaposlena je kot docentka na oddelku za mednarodne odnose na Univerzi Özyeğin v Istanbulu. Delala je tudi kot gostujoča predavateljica na Boise State University, ID, ZDA, in kot raziskovalka na Stiftung Wissenschaft und Politik v Berlinu, Nemčija. Trenutno je v Ljubljani v okviru projekta EU-Horizon SOS4Democracy (Social Sciences For Democracy: A Training Program For Improving Research On Illiberal Systems And Finding Ways To Build More Robust Democracies), ki ga vodi Inštitut za kriminologijo Univerze v Ljubljani. Njeni pedagoški in raziskovalni področji sta primerjalna politika in politična sociologija, vključujeta pa tudi transnacionalizem, nove srednje razrede, avtoritarizem, avtokratski legalizem in protestno represijo.

Dr. Erkmen bo na podlagi spoznanj iz literature o izrednih razmerah, zlasti tistih, ki postavljajo pod vprašaj pojmovanje izrednih razmer kot prekinitve običajnega pravnega reda, najprej predstavila koncept »Mobile Emergency Rule«  in ga uporabila za analizo in osmišljanje represije protestov v zadnjem desetletju vladavine AKP v Turčiji. »Mobile Emergency Rule« pomeni izredno začasno in lokalizirano prakso začasne ukinitve ali omejitve ustavnih pravic z upravnimi odredbami v imenu javnega reda in miru. Dr. Erkmen bo ta način vladanja ponazorila z izvirnim naborom podatkov o prepovedih protestov. Nato se bo posvetila protestni areni v Turčiji, in tako ocenila učinke zatiranja protestov v času avtokratizacije. S pomočjo drugega izvirnega nabora podatkov o protestih v Turčiji in s poudarkom na akterjih, vprašanjih in taktikah protestov, bo analizirala transformacijo protestne arene ter opozorila na odpornost in krčenje v času mobilnega izrednega stanja.

Ta raziskava je bila zasnovana, izvedena in napisana skupaj z Dr. Mertom Arslanalpom z Univerze Boğaziçi v İstanbulu. Podprta je bila s subvencijo za znanstveno raziskovanje Univerze Boğaziçi in Univerze Özyeğin.

Vljudno vabljeni!

DOSTOPNOST