Kriminolog dr. Aleš Završnik o teatru varnosti in nadzora, kako demokracijo nadomešča vladavina algoritmov in o družabnih omrežjih, ki so razkrila neprijetne plati slovenske družbe.

Kdo bi lahko na sodišču bolj pravično razsodil: človek ali robot? Pravnik in kriminolog dr. Aleš Završnik še vedno daje prednost človeški presoji, prepričan je, da moramo več vlagati v ljudi kot pa v tehnologijo: “Številni v tehnologiji vidijo rešitev za prav vsako težavo, a tehnologija ne bo rešila družbenih problemov, prej le še bolj poglablja družbeno neenakost.”

“Imamo novo globalno ideologijo, ko skušamo družbene težave reševati s tehnologijo.”

Slovenska vlada napoveduje, da bo po žičnati ograji zdaj mejo skušala nadzorovati in varovati še z brezpilotnimi letalniki: “Z droni bomo dokazali, da znamo varovati mejo. Gre prej za performans za javnost kot učinkovito varovanje. Podobno je z žičnato ograjo; prej gre za to, da se izve, da ima neka država ograjo, kot pa za resnično učinkovitost. Gre za teater varnosti.”

O teatru varnosti in nadzora, kako demokracijo nadomešča vladavina algoritmov, zakaj si na Norveškem skorajda že sumljiv, če plačuješ z gotovino in o družabnih omrežjih, ki so razkrila neprijetne plati slovenske družbe: “Twitter je nastavil ogledalo družbeni realnosti v Sloveniji, razkril je neprijetne plati družbe. Nisem verjel, da pri nas obstaja toliko zanikovalcev znanstveno povsem jasnih zadev, na primer cepljenja ali globalnega segrevanja.” 

“Algokracija počasi nadomešča demokracijo. Mogoče je izdelati predsedniški algoritem in ga prodati afriškemu diktatorju, ki bo legitimno zmagal na volitvah.”

https://val202.rtvslo.si/2019/06/nedeljski-gost-172/

DOSTOPNOST